Den gode firmafortælling

Græsmælksrevolutionen ruller
Gårdmanden Torsten Wetche ved lanceringen af bogen om hans familie og visioner for fremtidens landbrug.

… om arbejdet med bonden og mejeriet

Ideen til udgivelsen af bogen om græsmælksrevolutionen opstod ud fra mit ønske om at skildre en familie, der i flere generationer havde beskæftiget sig med det samme fag.

Familien skulle samtidig have lyst til at forsøge sig med nye måder at formidle deres historie på.

Som tegner og især portræt- og karikaturtegner er jeg særligt glad for at fremhæve menneskene “bag maskinerne”.

Derfor henvender jeg mig til familiedrevne virksomheder, der har noget på hjerte eller organisationer, der drives af ildsjæle.

Torsten Wetches motivation

Torsten Wetche er mælkeproducent og andelshaver hos Thise Mejeri. Han syntes ikke, at familiens historie, der ellers går mange hundrede år tilbage i tiden, var specielt interessant.

Det synes jeg til gengæld, og alle jeg taler med!

Men til gengæld brænder han hver dag, året rundt, for naturen og menneskets samspil med naturen. Dét ville han meget gerne have formidlet … og så kunne han også rigtigt godt li´ graphic novels. 

Derfor gik han med til at blive portrætteret i denne bogform.

Metoden bag bogen

Historien om græsmælksrevolutionen er blevet sat sammen på baggrund af journalistisk research, interview af Torsten og hans hustru, Anne-Louise, på gården Hvanstrup, familiefotos og en tæt dialog om teksten med både Wetche-familien og Thise Mejeri.

Formålet med denne type udgivelse er at kunne fortælle om dét, der ikke nemt formidles på produktemballage eller i en kortvarig video på nettet. 

Den tegnede fortælleform egner sig især til at fastholde og forædle erfaringer, der ellers har tendens til at opløses i hverdagens arbejdsrutiner. 

Det er kunst og arbejdsliv sat sammen.

 

Derfor bruger Thise Mejeri penge på en “tegneserie”

Nu ligger bogen udgivet af Thise Mejeri, der bl.a. sælger den fra ostebutikken i Thise. 

Mejeriet har støttet fortællingen, selv om det langtfra er alle andelshavere, der har tilsluttet sig græsmælksrevolutionen.

Men for firmaet er den overordnede diskussion om landbrugets fremtid helt afgørende. Og Torsten Wetches historie peger langt ind i fremtiden.

Thise Mejeri var det første til at satse 100 procent på økologisk landbrug. Mejeriet vil også gerne være 100 procent bæredygtigt.

 

< PS: Græsmælk betyder simpelthen, at køerne udelukkende fodres med kløvergræs!