Satire Skolen – om coronahumor

Tilbageblikket på 2020 afslører, at “Den nøgne sandhed – ifølge Iris & Angela” har været så påvirket af pandemien, at de to midaldrende og relativt frigjorte veninder 16 gange måtte ty til en særlig form for humor… coronahumor.

I anledning af årsskiftet har jeg besluttet at fremhæve mine egne forsøg ud i satiretegninger. 

Jeg vil ikke anmelde “Den nøgne sandhed …”, men hellere se tilbage på året, der er gået. Derfor kan du nu gense de 16 episoder, som det blev til i 2020. Årets resterende episoder kan altid ses her!

Coronahumor? Men det er jo ikke sjovt!

Det begyndte med et nys … et gevaldigt stort nys, der i løbet af få måneder lukkede det meste af verden, som vi kender den, ned. Der blev dømt timeout; ingen flyvninger, ingen krammen, ingen forbrugsfest (kun online). Og siden kom der den ene bivirkning efter den anden i kølvandet på virussens hærgen.

Som tegner blev det en udfordring at sortere mellem de hundredvis af episoder, der opstod i det virkelige liv. Og mange af dem var jo overhovedet ikke sjove.

Nu er der vist, mig bekendt, ingen regel om, at satiretegninger SKAL være sjove eller SKARPE, men en kant skal være! Hvis der ikke er det, er det jo “blot” en tegning. Så jeg holdt øje med historier, der i det mindste viste mig nye måder at være menneske på i samfundet og privat.

Jo, lidt sjovt …

Men der har også været helt uforudsete sjove effekter af pandemien. Det sjoveste var, at nogle mennesker har vænnet sig til at flyve så ofte, at de udviklede flyveabstinenser i årets løb. Det har fået flere flyselskaber til at arrangere simulerede ture med alt dertilhørende (check in, tax free-shopping, menubestilling, pladsreservation osv.)  på nær selve flyvningen. CNN skrev om fænomenet her.

De 16 episoder af “Den nøgne sandhed – ifølge Iris & Angela” hed::

Desease X: om behovet for at bekæmpe vira på nye måder

In a corona state of mind: om regeringernes rådvildhed

Home Sweet Home: om hustruvold og kinesiske værnemidler

Corona proof: om hårlængden, der vist nedlukningens længde

In a corona state of mind II: om Donald Trump, der ikke sørgede for værnemidler

Regenten: om dronning Margrethe, der manede til samfundssind

Solidarity: om den underligste 1. maj-fest

Relation: om udskamning, når man ikke vil beordre

Meningsløst: om amerikanske konspirationsteorier

Restriktioner: om livet med og uden mundbind

Take off: om at lade som om man flyver

Poesi: om at være opslugt af bekymring

Vaccine: om ægteparret, der udviklede den første vaccine

Myldretid: om ikke at kunne rejse til Jylland eller finde et toilet i det fri

Virus, vira, virak: om danske konspirationsteorier

We’ll meet again: om nytårsoptimisme

 

Du undrer dig måske over, at nogle af episoderne er engelsksprogede. Begrundelsen er simpelthen, at jeg i begyndelsen af året følte mig vældigt international og tænkte, at jeg ville få enormt mange fans på den måde. Det gjorde jeg så ikke lige …

 

Til gengæld fandt jeg ud af, at det er meget lettere for mig at spotte absurditeter, fjollerier og politiske rævekager på mit eget sprog. Så sådan kan beslutninger træffes på mere eller mindre solide grundlag.

Picture of gstregen

gstregen