Velkommen til Satire Skolen!

Formålet er at massere satirehjernen, så den er spændstig og klar til at le højt og længe … ad sig selv og hele menneskeheden i alle dens nuancer.

Stiftet 1. december 2020 og ledet af den utroligt personlige leder Gstregen

Hvorfor Satire Skolen?

Fordi jeg elsker satiretegninger. Jeg elsker at fange pointen sådan lidt forsinket. 

Jeg elsker at opdage de ekstra detaljer, som satiretegneren har gidet tilføje historien. 

Jeg elsker den hurtigt nedfældede association til et emne. Jeg elsker at blive forarget, og så tænke: “Det er jo bare en tegning!” 

Jeg elsker, at satiretegninger oftest kan forstås på mere end én måde … og at forventningen efter det næste gys altid er stor.

Men det sårer og krænker mig meeeeeeget, at så mange omkring mig, ikke deler samme passion. Det kan der simpelthen kun være én eneste grund til det: De har ikke set nok satiretegninger i deres liv! Derfor åbner Satire Skolen i dag med et stort trutterut!.

På skoleskemaet vil der derfor være gennemgange af pragteksemplarer fra nær og fjern. Satire Skolen vil være dét sted, hvor tegninger bliver hevet frem i lyset og kommenteret og  anmeldt, som var det en film eller en bog. 

Hen ad vejen skulle der gerne komme svar på spørgmålene: Hvad er en satiretegning? Hvad er formålet med en satiretegning? Hvordan laver man satire? Hvorfor er satiretegninger farlige? Hvorfor er det sjovt? Hint: Spørgsmålet er i sig selv sjovt.

Valget af tegningerne i skolen vil være helt subjektivt. Og skolen har kun åbent, når der er grund til at lære nyt. Formålet er at massere satirehjernen, så den er spændstig og klar til at le højt og længe … ad sig selv og hele menneskeheden i alle dens nuancer.

Og hvis man er heldig, falder der også et aktuelt interview med en satiretegner af … men det må tiden vise.

Hvad ved du egentlig selv om satire?

Well, som mange andre anmeldere, er første præmis en uendelig stor nysgerrighed og kærlighed til mediet. Tjek!

Næste præmis er, at man har beskæftiget sig indgående med emnet (det var i alle tilfælde sådan det var i gamle dage.)

Og her kan jeg melde, at jeg i mange år har haft privilegiet at arbejde med satiretegnerne på Berlingske: Jens Hage, Lars AndersenBob Katzenelson, Claus Seidel, Erik Werner, m.fl. Tjek! 

Og dernæst laver jeg selv satiretegningen “Den nøgne sandhed – ifølge Iris & Angela” hver fredag… næsten. Se ugens episode her. Overtjek!

Men nok om det. Lad os (flertalsformen virker altid mere seriøs, selv om man kun er sig selv) straks ile til at begejstres over den første tegning, som jeg vil åbenbare i næste blog.