Dag 490: At være – fritstillet

Teglgårdsstræde i Indre København var ikke helt sig selv sidste weekend: Jeg åbnede med min to kolleger, Birgitte Elkær og Susanne Bondrop, dørene for vores første fælles POP UP-udstilling af vores kunst: Fællestitlen “Fritstillet” refererer til vores arbejdssituation for lidt over et års tid siden. De to billeder hér er resultatet af mine refleksioner over titlen:

“Fritstillet I” skildrer min oplevelse i månederne lige op til og efter selve afskeden med arbejdspladsen – set indefra. Den kropslige erfaring fra arbejdslivet er klaustrofobisk, tung, rigid … og kedelig. Mange repetitive tanker og handlinger fortsætter formålsløst et stykke tid efter, at den vaneprægede hverdag er forsvundet, samtidig med at lysglimt fra et andet rum efterhånden får lov til at trænge igennem. 

(300 g. aqvarelkarton, ca. 1.20 cm x 1.20 cm, blyant, tusch, acryl)

“Fritstillet II” skildrer fornemmelsen af, at et stort felt i livet med ét forsvinder. Det er uafvendeligt, og de mange år på samme arbejdsplads har transformeret den farvestrålende mariehøne til en forvokset, stivbenet og falmet version af sit tidligere jeg. Men i ordet “fritstillet” ligger også en lettelse, en mulighed, en frihed, som føles svimlende og euforisk.

(300 g. aqvarelkarton, ca. 1.20 cm x 1.20 cm, blyant, tusch, acryl)

Vores allerførste, pionér, eksperimentaludstilling forløb så godt, at vi højtideligt har lovet at følge hinandens kunstneriske arbejde i gruppen De Fritstillede. Og oplevelsen i Teglgårdstræde gentager vi næste år under Kulturnatten og den følgende weekend.